Såvitt vi känner till så var vi faktiskt det.

Ett par Brallor – Fem återvunna plastflaskor. Det kanske låter lite, men i själva verket är fem plastflaskor allt som krävs för att tillverka det polyester som återfinns i ett par av våra badbyxor. Att teknologin dessutom tillåtit oss att tillverka precis lika snygga badshorts som innan, fast med ett miljövänligare alternativ, har gjort valet av vårt nya material ännu enklare.

Processen utgörs i sin enkelhet av tre steg, där det första steget är att samla in plasten, steg två att ta tillvara på den insamlade plasten genom att dela upp, mala ner, smälta och slutligen omforma den till flingor. I det tredje steget används dessa flingor för att skapa den polyestertråd vi använder för framtagning av själva polyestertyget.

Steg 1, 2 & 3

Vanligtvis tillverkas ny plast från grunden för att skapa ett nytt polyestertyg, men i och med att plasten är återvunnen tillåts vi eliminera dessa processer. På så vis slipper vi alltså omfattande arbete för upptagning av olja och tillsättningen av kemikalier.

Att man sparar så många steg i processen torde rimligtvis leda till att tillverkningen av återvunnen polyester blir billigare, men så är tyvärr inte fallet – åtminstone inte ännu. Att återvinna plast är fortfarande en kostsam process då den sker i betydligt mindre skala. Men vi på Brallor är åtminstone glada över att vara ett av alla bolag som tillsammans har tagit ett stort steg på vägen!

Har ni några som helst frågor är ni välkomna att kontakta oss här!

Simma lugnt,
Emil & resten av Brallor-teamet