Det kan vara svårt att välja badkläder som matchar ens hudton. I de flesta fall vill man ju även ha en färg som gör att man ser lite extra brun ut. Oavsett om du är ljus- eller mörkhyad hoppas vi att den här guiden hjälper dig på traven i valet av färg på dina badkläder!

STEG 1

hudtyper enligt fitzpatrick-skalan

Vi börjar med att identifiera din hudtyp:

Hudtyp 1 – Hit hör de med mycket ljus hudfärg som alltid bränner sig i solen och inte blir bruna
Hudtyp 2 – Hit hör de med ljus hudfärg som bränner sig lätt och blir något bruna
Hudtyp 3 – Hit hör de med en beige hudton som bränner sig ibland och blir lätt bruna
Hudtyp 4 – Hit hör de med ljusbrun hy som inte bränner sig särskilt mycket och lätt blir bruna
Hudtyp 5 – Hit hör de med mörkbrun hy och som tål solen väl, sällan bränner sig och blir mycket bruna
Hudtyp 6 – Hit hör de med mycket mörk hudfärg som aldrig bränner sig

hudtyper enligt fitzpatrick-skalan  i badbyxor

STEG 2

Så, vilka badkläder passar min hudtyp?

När du har identifierat din hudtyp kan du se hur vi sorterat upp förslag på färg efter hudtyperna nedan.

Hudtyp 1 och 2

hudtyp ett och två enligt fitzpatrick-skalan

Om du har en mycket ljus hy kan det vara svårt att se brunare ut med hjälp av färg, men med rätt färgval kan du åtminstone göra det bästa av situationen! Var inte rädd för mörka och kalla färger såsom marinblått, lila, rött, brunt eller till och med svart. Pastellfärger såsom rosa och ljusblå eller korall går också an, eller varför inte bara en neutral blå eller rosa färg?

Försök däremot att undvika väldigt starka färger (exempelvis neon), eller färger som är så ljusa att de riskerar att likna din hudton för mycket (exempelvis vitt). Mönstret på badkläderna bör också anpassas efter detta. Vi vill ju i det här fallet undvika att se ännu ljusare ut!

Vi rekommenderar följande färger på badkläder efter din hudtyp:

Hudtyp 3 och 4

hudtyp tre och fyra enligt fitzpatrick-skalan

För dig med någon av dessa två hudtyper har vi ett glädjande besked – du passar i allting! Är det däremot början av din semester och du inte hunnit bli riktigt brun ännu, hade vi börjat med att använda färger rekommenderade för hudtyp 1 och 2.

När du väl fått färg är det däremot bara din fantasi som sätter gränserna. Du kommer att passa i såväl kalla som varma färger, starka eller svagare och kan välja fritt mellan olika mönster. Livliga och starka färger är alltid kul och till och med vitt blir ett starkt komplement till en härligt brun hud.

Hudtyp 5 och 6

hudtyp fem och sex enligt fitzpatrick-skalan

Nåväl. En mjukstart är inte direkt nödvändig för dig med någon av dessa två hudtyper – du ser bra ut i alla färger redan från början av semestern!

Vår rekommendation blir att välja färger som framhäver din mörkare hudfärg ytterligare. Var inte rädd för att leka med kontraster och välja intensiva färger såsom orange, röd eller gul. Vita eller allmänt ljusa badkläder kommer också få din naturligt mörkare hudton att bli ännu mer tydlig. Var inte rädd för att leka med mönster och färger, våga vara en färgklick på stranden!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *