Hur ska man tänka när man ska välja badbyxor? Vad passar dig och din aktivitetstyp? I denna guide reder vi ut skillnaden mellan badshorts, aquashorts, korta badbyxor och jammers.

Badbyxor är i mångas ögon ett enkelt plagg, men det finns en uppsjö av variationer i material, form, utseende och framförallt användningsområden. Denna guide vägleder dig förhoppningsvis till att hitta ett par badbyxor som passar din livsstil.

Är materialet viktigt?

Att hitta det optimala materialet för just dina badbyxor kan vara svårt. Oavsett om du skall ha dina badkläder till stranden, träningen eller på tävling så finns det en uppsjö av modeller att välja mellan.

Polyester

Variationer i stil, färg, mönster och material är de absolut största skillnaderna när det gäller att välja badbyxor. När det kommer till material har polyester länge dominerat industrin och det är inte utan anledning. Polyester håller färgen bättre, är resistent mot klor och kan enkelt kombineras med andra materialval.

Andra kännetecken med polyester i badkläder är:
– Elastiska fibrer
– Snabbtorkande
– Mjukt och skönt mot huden
– Hållbarhet, krymper inte
– Skrap/ludd-resistent
– UV-skydd
– Håller passformen
– Andas exceptionellt
– Lätt att maskintvätta
– 4-vägs stretch

Det polyester vi använder i Brallor är dessutom tillverkat av återvunnen plast, något du kan läsa mer om här.

Lycra

Även känt som spandex eller elastane, utvecklades av DuPont redan 1958 för att ersätta latex till att göra kläder elastiska. Det har blivit prisat för sin hållbarhet och styrka och får dig kanske osökt att tänka på tighta cykelshorts eller boxardräkter. Faktum är att elastane och spandex idag går att återfinna i de flesta klädesplaggen. Materialet är nästan alltid kombinerat med ett annat, vilket även är fallet i våra badbyxor, där vi kombinerat 90% polyester med 10% elastane för en perfekt 4-vägs stretch.

Nylon

Nylon är ett alternativt material till polyester, som väger mindre och som kan kännas något bekvämare mot huden. Nylon har sina nackdelar i att det inte är lika resistant mot klor, samt att det har sämre hållbarhet.

Kännetecken för nylon i badkläder är:
– Skrap-resistent
– Glänsande och mjukt
– Låg absorbering av vätska
– Perfekt elasticitet
– Enkel att tvätta

Så, vilka modeller finns det när det gäller att välja badbyxor?

Vi nämnde badshorts, aquashorts, korta badbyxor och jammers innan, vilket egentligen är de fyra kategorier som dagens badkläder för män brukar delas in i. Vilka du kommer att landa i när du ska välja badbyxor hoppas vi nu kunna reda ut nedan.

Vissa badbyxor har snöre i midjan för justerbar passform, andra har speciella typer av fickor, medan simmare ofta söker sig till tightare badbyxor som fungerar som ”en andra hud”.

Först ut, badshorts!

Eller Brallor, som vi så fint kallar dem, används oftast av den alldaglige badaren, som söker sig till något bekvämt och snyggt att ha på semestern samtidigt som det är viktigt att de torkar snabbt. De sitter som perfekt oavsett om man är lite överviktig eller om man har en smalare kroppsform. Rekommenderad längd för ett par badshorts brukar sägas vara medellängd eller längre.

Aquashorts

Välja Badbyxor

Aquashorts hör till den mer klassiska typen av badbyxor och används i strandsammanhang, såvitt vi har sett, mestadels av äldre män runtom i Europa. De har lite längre täckning än korta badbyxor och bidrar samtidigt med kompression. Aquashorts är populära hos simmare som är lite kortare än medellängden.

Korta badbyxor – Banana hammocks

Badbyxor

Förmodligen det första du tänker på när du hör Speedos. Klassikerna som sitter tight mot huden och som täcker allra minst yta, vilket ger ett minimalt motstånd vid simning. Passar bäst på personer med en atletisk kroppsbyggnad och en kortare eller normal medellängd. Ses sällan på stränderna på yngre personer, vilket är något vi på Brallor vill ändra på.

Sist men inte minst, Jammers

Jammers kännetecknas av den långa modellen som slutar strax över knäna. De bidrar till bra kompression och har därför blivit populära bland professionella simmare, men ses sällan bäras på stranden. Jammers är populärt hos längre personer med en atletisk kroppsbyggnad.

Nu hoppas jag att ni har fått lite mer kött på benen kring valet av badbyxor.
Har ni några frågor så är ni varmt välkomna att kontakta oss, antingen på våra sociala medier, i chatten, eller här.

Simma lugnt,
Emil & Brallor-teamet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *